Marie Petronelle sies[i] å være døpt i den Tyske Reformerte[ii] Menighed i København, 16 november 1781.
Foreldrene var Michael Treschow og Christina Elisabeth Wasserfall, de hadde giftet seg i Garnisons Kirkes Sogn tre år tidligere. Justice Raad Michael Treschow og Fru Elisabeth Christiane Wasserfall, Kancellie Raad Henningsens Enke, ble Huus Copuleret[iii] 8 april 1778.
Elisabeths første mann, Kancellie Raad Henningsen, annet enn navnet og tittelen – og at han antagelig[iv] døde i 1775.
Michael Treschow var sønn av Herman Treschow som var prest i Vågå 1737-1743, da han ble forflyttet til Carise på Sjelland[v], slik at Michael på tross av sin fødsel i Norge kom til å vokse opp i Danmark.
Dansk Biografisk Leksikon[vi] har en artikkel om Michael, som kan gi litt bakgrunn for Marie Petronelles oppvekst og sosiale posisjon:
Michaels og konens første barn var Anna Elisabeth, som sin yngre søster ble hun visstnok døpt i den Tyske Reformerte Kirke, og dermed er ikke denne dåpen, heller, tilgjengelig online. Og slik ser det ut til å ha vært med de yngre søsknene også. Det var flere av dem[vii]: Herman Gerhard (1780); Sofie Christine (1784); Willum Frederik (1786); Michael Henrich Johan Daniel (1791)
I 1801[viii] finner man, ikke uventet, 18 år gamle Petronelle Marie hos foreldrene i Palæet i Roskilde, sammen med søsknene Anna Elisabeth (20); Sophie Christine (16); Friderich W (14); Michael (; og Conradt (4). Familien hadde seks tjenestefolk – fire tjenestepiker, en Tiener, og en kusk. Og til slutt, to unge leieboere, begge «discipler» Christopher Gartner (12) og Benjamin Gartner (10).
Tre år senere giftet Petronelle seg. Hennes tilkommende var Georg Sverdrup, en 34 år gammel nordmann som på denne tiden arbeidet som adjunkt i gresk ved universitetet i København. Da de giftet seg ble han notert som «professor». De hadde kongelig bevilling og ble viet[ix] hjemme i huset av Hans Velærværdighed Hr Langhoff, 29 juni 1804.
Paret bosatte seg i København, der de fikk flere barn: hvilken kirke de er døpt er ikke kjent, og derfor er ikke dåpshandlingene funnet[x]. Datteren Elisabeth Hilleborg kom til verden omkring et år senere. Michael i 1806; Regine Helene i 1808; William i 1809; og Frederikke Wilhelmine Regine i 1813.
Mens Marie Petronelles mann var en alvorlig akademiker i København ønsket han seg visstnok tilbake til Norge, og da universitetet ble opprettet tok han imot et tilbud om et professorat i gresk der, og dermed reist familien til Christiania en gang i 1813[xi].
Så opprant 1814, Kielerfred og notabelmøte: der var Georg Sverdrup en av 21 deltagerne:
Den grunnlovgivende forsamlingen ble innkalt gjennom et åpent brev til det norske folk 19 februar 1814. I Christiania – eller, for å være nøyaktig, Vor Frelsers Menighed – møttes alle husfedrene 25 februar i kirken og valgte[xii] to menn som skulle representere byen: Professor Sverdrup og Told-Procureur Omsen.
På Eidsvold var Sverdrup en av de toneangivende, og hadde betydelig innflytelse på Grunnloven slik den tilslutt ble vedtatt.
Hvordan Marie Petronelle hadde det i denne tiden – en dansk pike, overført til en by hun måtte finne provinsiell, og – stort sett – overlatt til seg selv, barna, og tjenerskap det første året eller halvannet, og sikkert lenger – er noen kildene ikke vet noe om.
I det hele tatt: man finner ikke flere opplysninger om henne, resten av livet hennes.
Marie Petronelle Treschow døde, 65 år gammel, i Christiania 7 februar 1849. Dødsårsaken var «Lungeslag» – kanskje best forstått som emfysem. Hun ble begravet[xiii] i Aker 13 samme måned.
Georg, mannen, rykket inn to annonser[xiv] efter begravelsen:
«Fraværende Beslægtede og Venne bringer jeg herigjennem det Sørgebudskab, at min evig elskte Hustrue, Marie Petronelle, født Treschow, ende sin jordiske Vandring Thorsdagen den 8de i denne Maaned.