Gunhild – Gonnild i kirkeboken – kom til verden kom til verden våren 1748 og ble døpt[i] i kirken på Hidra – den ble revet på midten av 1800-tallet – påskedagen – 14 april[ii] – det året. Fadrene hennes var Jacob Løvaasis Kone Elen Torgiersdatter Aarset; Guri Jensdatter Løvas; Bernt Løvaas; og Jens Jensen Løvaas.
Foreldrene var Karl Jens Løvaas og Gjertrud Sveinungsdatter – de hadde giftet[iii] seg seks år tidligere, da de begge var rundt 24 år gamle. Hvor og akkurat når vielsen fant sted er ikke kjent.
Disse to fikk flere barn[iv], men det har vært vanskelig å dokumentere dem: en datter skal ha kommet til verden i 1743 – kanskje var hun den samme som Ingeborg Kristine[v] født samme år. Det skal ha vært en gutt som het Anders[vi] i 1745, og altså Gunhild i 1748. Gjertrud[vii] så visstnok dagens lys i 1748, og Maren i 1751. Og, i tillegg[viii], Serine (1756) og Jens (1759).
Med andre ord: lite er kjent om Gunhilds familie og oppvekst. Hun ble vel gjerne konfirmert første halvdel av 1760-årene, men det ser ut til at akkurat de innførslene mangler fra kirkebøkene.
Når og hvor Gunhild giftet seg er heller ikke kjent, websiden som er nevnt ovenfor forteller at det var i 1765, da hun var omkring 17 år gammel, og at hennes tilkommende var Tollak Omundsen på Knubbedal, der de bosatte seg.
Disse to fikk minst fem barn sammen.
Førstemann var datteren Berthe Guria, som ble døpt[ix] fjerde søndag i advent 1765, 22 desember[x] dette året. Som fadre fikk hun Provstinden Rømichs; Torben Crone; Anna Sophia Helling; Torben Løvaas; og Berent Thomas Knubedahl.
Det er mulig at familien flyttet i løpet av de følgende to årene, for neste gang Tollak kommer til syne kalles han ikke Knubbdal, men Aave.
Nok en datter fulgte der, dette var Gjertrud og hun ble døpt[xi] 1 søndag i advent 1767, 29 november[xii].
Gjertrud fikk ikke leve opp. Hun døde visstnok[xiii] allerede i 1768, men begravelsen hennes er ikke funnet i kirkeboken.
Året efter fikk Gunhild sin første sønn, Carl – den senere Eidsvoldsmannen. Han ble døpt[xiv] 20 august 1769 og hadde da fadrene Zidsil Bøe; Giertru Løvaas; Carl Løvaas; Tonnes Bøe; og Berent Knubbedahl.
En sønn nummer to, Arendt Dahl, så dagens lys tidlig om høsten 1771 og ble døpt[xv] 5 september det året. For ham valgte Gunhild og Tollak fadrene Provstinde Rumohr; Ingebor Christine Coldsdatter [?] Aarhusberget [?]; Torger [NN] Fritzner]; og Berendt Tronssøn [?] Knubbedahl.
Arendt Dahl døde også som ganske liten: han gikk bort – eller ble begravet[xvi] – 28 mars 1792, da han var bare ½ år gammel.
Siste barn i Gunhilds ekteskap med Tollak var også en gutt. Han fikk – delvis – navn efter en avdøde broren og ble hetende Arenth Tobias da han ble døpt[xvii] 4 september 1774. Faren kalles, for øvrig, nå Dahl. Fadrene ble Monsr Berndt Elle og Hustrue; Hans Nielsen Elle; Ingebor Knubbedahl; og [NN] Fritzner.
Gunhilds mann Tollach – og den nyfødtes far – døde bare en måneds tid efter dåpen: han skal[xviii] ha blitt begravet 2 oktober 1774, bare 28 år gammel, men begravelsen er ikke funnet og kan ha funnet sted utenfor sognet.
Hva som så skjer er meget uklart. Gunhild var 26 år gammel og enke, med flere små barn: det var vel om å gjøre å finne en forsørger av noe slag for a stabilisere familien og økonomien.
Det er spekulert[xix] omkring muligheten av at Gunhilds mann, Tollak, hadde forbindelser til Halden og at det var slik Gunhild kom til å søke dit – om av eget valg eller av slektens prioriteringer er ukjent. Noen vielse er ikke funnet hverken i Sokndal eller Halden.
Hvornår de kan ha giftet seg er ikke fastslått, men de må ha vært lovformelig formælte, for datteren, født omkring 1781, Gjertrud skal være ektefødt. Men dåpen hennes er ikke funnet.
Gunhild ble ikke svært gammel. Hun døde visstnok omkring 1798 – men som s mye annet i livet hennes: begravelsen er ikke funnet.